8. marts 2009

Giv dig selv kys

I dag er det den internationale kvindedag. Hvad betyder det egentlig?

Kvindernes internationale kampdag eller den internationale kvindedag, 8. marts, er en mærkedag for kvinders stilling i verden. Dagen markeres også af FN, og i mange lande er det en national helligdag. Kvindernes internationale kampdag blev indstiftet i 1910, og i 1977 vedtog FN en resolution som anbefaler fejring af en international kvindedag. I en del lande fejres dagen ved at kvinder får gaver og blomster og et "tillykke med kvindedagen" - en gestus som mange feminister dog reagerer mod, da de ikke finder at der er grund til at ønske til lykke med en dag, som har til formål at rette opmærksomheden mod uligestillingen i samfundet. I Kina fejres det ved at kvinder har en halv fridag den 8. marts.

Men er der i virkeligheden ikke stadig lang vej til ligestillingen? I den vestlige verden er vi langt fremme, men vi skal desværre ikke langt væk, for at opleve, at kvinder lever et liv i total undertrykkelse og underdanighed. Kvinder i den 3.verden stenes til døde! Mange kvinder lever desuden under sharia lovgivningen. Her er et par eksempler på denne lovgivning:

Mandens anseelse og ære står og falder med hans kvindelige familiemedlemmers pæne, lydige opførsel.

Et grundlæggende træk er den skarpe skæld mellem mænd og kvinder. Kvinderne er i realiteten forvist som mandens ejendom, og nyder langt færre rettigheder. Kvinder har kun den halve arveret af mændene. De må som regel ikke færdes alene uden for hjemmet og ikke uden værges samtykke. De er underlagt strenge restriktioner, hvad angår udseende og påklædning. Et kvindelig vidne tæller kun det halve af et mandligt.

Kvinderne er henvist til kønsopdelte skoler, og er ofte udelukket fra en række erhverv

Sex før ægteskabet straffes med offentlig piskning, utroskab med stening til døde., tyveri med afhuggelse af hænder eller fødder.

Omskæring af kvinder finder ikke sted i alle muslimske samfund. Men Islam kræver, at man går ind i ægteskabet som jomfru.

Det lyder barsk, når man ved, at i nogle samfund, syr man de store skamlæber sammen, for at garantere pigernes mødom. Klitoris fjernes for at begrænse den kvindelige seksualitet.


Fy for den lede! Tror I disse kvinder kan mærke ligestillingen?

Foto: Amnesty Collage: Julie


Nå, men på den anden side, så skal vi også fejre os selv i dag og fejre at der alligevel er sket meget for kvinder.

I dag skal vi nyde, at vi er kvinder! Vi skal hylde alt det feminine som vi elsker! I dag må vi være rigtige tøser og hylde det lyserøde:-) Giv dig selv et kys, ring til dine veninder, vær en tøs hele dagen og elsk dig selv, fordi du er den mest fantastiske kvinde!

Foto: TV2 Collage: Julie

1 kommentar:

Mia sagde ...

Jättebra skrivet!

Redo för ny vecka?

Kram Mia